Ultra Balaton 2011
Toen ik de wedstrijd kalender op Ultraned door nam om te kijken wat ik in 2011 zou gaan doen viel mijn blik op de Ultra Balaton in hongarije.
Ik had al eens een verslag gelezen op dat zelfde Ultraned van de hand van Edwin Lenaerts.
Deze wedstrijd zou ik wel willen lopen als opstapje naar de Spartathlon, Hongarije een land waar ik heel veel vakantie’s ben geweest en waar heel wat loop kilometers van me liggen.
Maar ook een land waar ik een heel warm gevoel bij heb ,ik houd een beetje van dit land van zijn schoonheid de mensen kortom ik vindt het een geweldig land.
Het Balatonmeer waar om heen de Ultra Balaton gelopen wordt heb ik regelmatig een stukje langs gefietst en gelopen dus ik weet wat het is “althans dat dacht ik”
 
Dinsdag 21 Juni vertrokken we , mijn vader kwam me op halen we zouden samen gaan, hij zou me tijdens de wedstrijd steunen ,begeleiden en verder zouden we er gewoon een leuke vakantie van maken.
Na een rustige reis kwamen we woensdag aan in Örvényes in de buurt van Tihany waar de start zou zijn.
We hadden niks geboekt we zouden wel zien, en vonden een geweldig appartement bij hele vriendelijke mensen.
Nadat we de spullen op de kamer hadden gedumpt was het tijd om eens een beetje te gaan eten en wat geld te regelen.
We wandelde naar Tihany, dit is een schiereiland in het Balatonmeer en als je het “eiland”op gaat kun je gelijk gaan klimmen.
Aan de voet van deze klim zagen we een oranje pijl staan, dit zou toch niet?.......
Dit zo betekenen dat je na ruim 200km lopen nog effe een vette klim voor je kiezen zou krijgen.
Eigenlijk dacht ik dat alleen het begin een beetje heuvelachtig zou zijn , later zou blijken dat dat wel even anders was ,zeker vergeten,maar in ieder geval weer goed mijn huis werk gedaan.
 
De donderdag voor de wedstrijd ‘s morgens eerst 21km gelopen met mijn vader naast me op de fiets en ‘s middags een stevig stuk fietsen.
Zo als het ons al jaren vergaat liep dit weer uit de hand de bergen die we beklommen waren te hoog de afdalingen vet heftig maar wel gaaf.
Vrijdag weer een fiets tochtje die wat verder uit pakte dan de bedoeling was deze keer naar Balaton Almadi waar we in het verleden onze vakantie vierde en toen vrijdag avond vroeg naar bed.
Alle spullen lagen klaar en ook ik was er klaar voor, ik was ontspannen ondanks dat ik toch even een takke eind ging lopen , mijn langste afstand was tot nu toe 120km en dit was wel even een stukkie meer.
 


‘s Morgens heel vroeg ging de wekker wat eigenlijk niet nodig was ik was al wakker en vertrokken we naar de start ik was nog steeds ontspannen geen enkel gevoel van ook maar iets van spanning , best vreemd eigenlijk.
Maar ik wist waar ik aan begon , en ik was er klaar voor.
Bij de start ontmoete ik nog even snel de andere Nederlandse deelnemers, Erwin Borrias,Wilma Dierx en Ferry van der Ent.
En toen het startschot pats weg daar gingen we dan, ik had in ieder geval voor de eerste kilometers mij Garmin om om mezelf er van te verzekeren dat ik niet te hard zou starten en de eerste kilometers gingen als geplant naar beneden Tihany uit en lekker rustig.
In Örvényes gingen we weg van het meer het binnenland in , en toen begon het klimmen klimmen en meer klimmen.
Ik wist dat dit zo zou zijn maar dat zou maar ongeveer 45km duren en dan zou het redelijk vlak zijn tot het bijna einde dan.
De verzorging was geweldig als je bij een post kwam werd je behandeld als een topper ze vroegen wat je wilde hebben hielpen je met van alles echt geweldig.
Een enkele keer sprak je eens een medeloper en de sfeer was geweldig en zo voelde ik me ook maar ik werd niet over moedig me er van bewust dat ik nog even te gaan had als ik de eerste 45 km achter de rug had zou het makkelijker worden ik had mijn zinnen gezet op een tijd binnen de 24 uur.
Maar na 45 km werd het niet vlak eigenlijk werd het nooit vlak , en er stond een stevige wind .
Op 37km melde mijn vader dat ik op de 51e plaats liep.
Na 83 km wist hij te melden dat ik een vet aantal plaatsen opgeschoven was maar ik had al in de gaten dat ik me vergist had in het parcours , geweldige voorbereiding weer van der Klis.
Maar ja ondanks dat ging het niet slecht rond 21:00 zou ik mijn vader weer ontmoeten om de gelletjes belt te wisselen en mijn hoofdlamp mee te nemen maar om 21:00 geen pa.
Nu kun je je hier druk om maken maar dat helpt niet en overdacht ik wat ik moest doen als ik hem niet zou treffen.
Uitstappen zou ik nooit doen wat er ook gebeurde, maar toch zat ik er wel een beetje over in wat als er iets met hem gebeurd was, ik bedoel die Hongaren rijden als gekken.
Maar gelukkig ineens zag ik hem staan even een snel praatje spullen aanpakken wat Body glide smeren op plekken die evt zouden kunnen irriteren en toen met hoofd lamp het donker in.
In Balaton Fókájar na een post op ongeveer 164km weer een klim één waar geen einde aan kwam, hier moest ik voor het eerst doen wat ik eigenlijk niet wilde een stukkie wandelen even een paar honderd meter om kracht te hervinden om verder te gaan, mijn linker kuit ontplofte zowat hij was verzuurt maar ik zou nooit stoppen dus door gaan.
Op een gegeven moment dacht ik ergens te wezen waar ik dus niet was ik had geen idee waar ik nou eigenlijk zat, dat die klim er was had ik achter af kunnen weten ooit had ik hem naar beneden gefietst en ik kan je vertellen dat dat makkelijker ging dan omhoog lopen.
Ik had pijn ik was het zat, maar ja.
Eindelijk bekend terrein BalatonFüzfö in het licht van mijn hoofdlamp zie ik iets in de greppel liggen een waarschijnlijk kanon dronken jongen van een jaar of 18 die in slaap is gevallen niet ver van de uitgaansgelegenheid waar van ik vanuit het donker de geluiden hoorde.
Die zou morgen vet hoofdpijn hebben.
181 km , stukkie nog ,ja ja niet meer vooruit te branden waarschijnlijk 7:00 min/km en pijn.
ene been voor het andere straks na de finish de auto in douchen en naar bed .
Balaton Almadi 185 km pijn Balaton Füred ik ken hier het parcours 204km nog 8km te gaan pijn.
Tihany , de laatste gevreesde klim deze zou ik hoe dan ook hardlopen alle over gebleven krachten bij elkaar sprokkelen en gaan.
En toen de finish het geweldige finish lint mijn vader een beker Erdinger bier zonder alcohol eigenlijk een soort Buckler dus.
En toen naar het appartement douchen en naar bed.
Om 13:00 gingen we weer richting Tihany om de prijs uitreiking te bekijken toen we aan kwamen rijden zagen we nog steeds lopers de berg op zwoegen pfff respect hoor.
Ik hoopte Erwin Wilma en Ferry nog even te zien maar die lagen waarschijnlijk lekker in hun mandje ook zei hadden de Ultra Balaton uitgelopen.
De prijs uitreiking was leuk alle finishers werden in finish volgorde het podium op geroepen en na iedereen die er al stond de hand geschud te hebben nam ik ook plaats, sommige lopers was je meermalen tegen gekomen onder weg en even mee gesproken.
Ik was uiteindelijk 18e geworden in 25:13:48 niet binnen de 24 uur maar die tijd was gebasserd op een “vlak” rondje dus naar de omstandigheden had ik een hele mooie eindtijd en er zat echt niet meer in dit was het ik was dik tevreden.
 
De dagen na de wedstrijd waren mijn voeten en mijn enkels iets op gezet en mijn kuiten deden pijn ik bewoog me voort als een Pinokkio met reuma, ik had de 212 km gelopen op mijn Nike free run maar ik denk niet dat dit achter af de beste keuze was door dat je langzaam loopt en vermoeid raakt is midden cq voor voet landen niet meer echt mogelijk en ik denk dat je voor deze afstanden toch enigzins demping nodig hebt, misschien zou de Nike Lunarglide en beter keuze zijn in deze maar daar ga ik nog mee aan de slag .
Woensdag waren de benen weer goed nog wel iets dik maar geen pijn meer.
Wel had ik sinds maandag ongelooflijk veel pijn in mijn rechter schouder en boven arm ik ging door de grond deze pijn strooide een beetje roet in de plannen voor de dagen na de wedstrijd maar ik kon niks met deze arm.
Ontstekings remmers van mijn vader boden enigzins uitkomst zo konden we in ieder geval nog iets onder nemen en hebben heel veel gewandeld en wat rond gereden met de auto.
Inmiddels is het met de arm beter nog niet helemaal over maar het ziet er goed uit morgen ga ik een stukkie lopen paar kilometertjes maar niets te gek ik heb nog een week vakantie en die ga ik lekker rustig aan doen.
De herinnering blijft aan een geweldige wedstrijd met een super organisatie over een mooi maar mega zwaar parcours een echte aanrader.

Reacties

RunningGerard op 01-07-2011 12:26
Wat een mooi verslag, wat een belevenis weer Richard. Ook deze nemen ze niet meer van je af TOPPER. Diep respect. Gefeliciteerd met je 18e plaats.
Arend Burgers op 01-07-2011 14:23
Richard, nogmaals gefeliciteerd met deze super-prestatie. Is echt een gave tocht geweest als ik het zo lees :-).
Bjorn Paree op 01-07-2011 16:35
Een fantastische prestatie ; zo gaaf dat je het gered hebt !! Dit is niet alleen een geweldige wedstrijd die je liep, het zal heel veel zelfvertrouwen geven voor de S. volgend jaar en tevens heb je weer wat lesjes geleerd voor andere wedstrijden. Was leuk geweest als je onder de 24u was gebleven maar... als je even rekent heb je met deze tijd nog steeds ruim 10 uur over om die extra km's in Griekenland te lopen :-)
Tiny op 01-07-2011 22:38
Eem prachtige prestatie Richard!!
Bert op 02-07-2011 08:14
DIEP RESPECT!
Ik volg je blog al sinds ik een etappe van de Be More Ultra Tour (Apeldoorn)heb meegelopen.
Man, wat een prestaties zet jij elke keer weer neer. Met jouw drive en instelling weet ik zeker dat je degrote S. gaathalen.
Ik blijf je volgen....
Edwin op 02-07-2011 09:09
Tsjonge jonge. Wat een knappe prestatie weer. Het verbaast me al niet meer. IS die Spartahtlon gewoon uitlopen nog wel een uitdaging? Fijn dat je het een aanrader noemt maar nee bedankt. Sterkte met herstel maar ook dat lijkt wel weer goed te zitten Schitterende foto overigens. Boven je bed zou ik denken!
Rinus op 03-07-2011 18:22
TOPPER!!!, onwijs en wat een afstand en wat een mooie tijd.
Genoten van je verhaal en wat een af zien onderweg.
Goed gedaan en geniet na.
 
 
Rich@rd op 03-07-2011 20:47
Geweldig gelopen en gedaan Rich, diep respect voor deze mooie prestatie maar ook het eindresultaat is er een voor in de boeken.
Geniet van de weg naar Spartathlon, komt zeker goed.
Keesdeloper op 03-07-2011 21:22
Gefeliciteerd met je finish. Wat een prestatie met deze onwijze afstand. GE-WEL-DIG!! Knap gedaan.
RunningHans op 04-07-2011 11:53
pff.. dit is toch wel een superprestatie die je hebt neergezet.. mooi verhaal ook. ik voel bijna de pijn in m'n benen als ik het lees. Diepe buiging. Hulde
martine op 04-07-2011 12:10
goed gedaan man!! moeten we samen nog wat bergjes gaan trainen :-)
diep in je hart vindt je het best leuk, trail en bergjes...
 
ben trots op je!!
Hans Jurriaans op 04-07-2011 12:32
Leuk verslag van een FANTASTISCHE prestatie! Petje af hoor
berry op 04-07-2011 14:27
Respect rich. Bewondering voor deze fantatische prestatie.
 
XXX ber
John op 04-07-2011 20:34
Alleskunner! Ook dit is weer een onwijze prestatie zoals we die inmiddels van je gewend zijn ;-) Van harte gefeliciteerd met wederom een uitdaging die tot een succesvol einde hebt weten te brengen.
Annemarie op 04-07-2011 22:00
Tering Jantje nog aan toe! Wat een supervette megaprestatie heb je weer neer gezet! En wat een Topvent is die vader van je dat hij dit avontuur samen met jou gedaan heeft! Echt supergaaf om dit zo samen te doen lijkt mij.
Die Spartathlonloop jij met twee vingers in je neus uit!
Ronald op 05-07-2011 09:42
Je verhaal over deze monstertocht vol bewondering gelezen. Bizar goed! Een prestatie die maar weinig je na kunnen/zullen doen. Gefeliciteerd met je 18e plek en wereldtijd over deze 212KM afzien! Diep respect!
Hardloper op 05-07-2011 09:53
Geweldige prestatie Richard, gefeliciteerd! Zonder zenuwen aan de start verschijnen voor zo'n afstand... Ik heb heel veel respect voor je!
Annemarie vd Haak op 05-07-2011 13:23
Het lijkt weln beetje n trend te worden voor je hè; begeleiders die er niet zijn op het moment dat je ze nodig hebt .... hihi ;-))
Wat n onwijs goeie prestatie weer Ries!!
Theo op 09-08-2011 23:33
Super prestatie, Richard! Wat een afstand zeg...ppffff!! En nu op naar de Spartathlon - veel succes met de voorbereidingen!!
Ik heb het blog met veel plezier gelezen. Doe de groeten aan Henk, die trouwe begeleider van je. Ook niet helemaal onbelangrijk geweest denk ik.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl Design by: Mooiestijlen.nl